Asbest

RUD Zeeland houdt vanaf 1 juli 2019 toezicht op het verwijderen van asbest door bedrijven.

Asbest

RUD Zeeland voert toezicht uit in de keten van asbestverwijdering; van de sloopmelding tot de opslag en storten van asbest.

Asbest verboden sinds 1994

De productie en het gebruik van asbest is in Nederland sinds 1994 verboden. Asbest is echter nog in ruime mate aanwezig in daken, vloeren, rioolpijpen of andere toepassingen. Bij het verbouwen en slopen van gebouwen, woningen, machines of schepen kan nog altijd asbest vrijkomen. Hierdoor kunnen op termijn zeer ernstige gezondheidsklachten optreden bij werknemers, bezoekers en omwonenden. Daarom zijn er strenge regels gesteld aan het saneren van asbest.

Wilt u het asbest in, aan of op uw huis of pand verwijderen? 

Bepaalde asbesthoudende materialen met een oppervlakte tot 35 m2 mag u, als particulier, zelf verwijderen. Bijvoorbeeld asbestplaten die zijn vastgeschroefd (zoals golfplaten op uw schuurtje) en vloerzeil dat niet is vastgelijmd mag uzelf verwijderen. Dakleien (platte dakpannen) met asbest mag u niet zelf verwijderen. Dit moet u dan laten doen door een gecertificeerd bedrijf. Ook bedrijven moeten asbest laten saneren door een gecertificeerd bedrijf. Op de site van milieucentraal kunt u de verschillende asbesttoepassingen vinden.

Hoe kom ik erachter of een bepaald product asbesthoudend is?

Asbest is meestal te herkennen aan de vezelachtige structuur. Vaak heeft het een witte tot lichtgrijze kleur. Wilt u weten waar u asbest in en om het huis tegen kan komen? Kijk dan op de Asbestwegwijzer. De enige manier om zekerheid te krijgen is door het laten doen van een materiaalanalyse door een laboratorium. Aan de buitenkant van een product is vaak niet te zien of het asbesthoudend is. Schakel hiervoor een deskundig adviesbureau of een geaccrediteerd laboratorium in.

Is het meer dan 35 m2 of betreft het andere asbesttoepassingen vraag dan advies aan een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf bij u in de buurt. Kijk voor adressen op de website van Ascert.

Om asbest uit uw huis of pand te verwijderen, heeft u altijd toestemming nodig van uw gemeente. Op http://www.omgevingsloket.nl/  kunt u dit regelen door een melding te doen. U kunt inloggen met uw DigiD inlogcode. Bent u een bedrijf dan logt u in via uw e-herkenning.

Vragen over asbest

Als u tijdens kantooruren vragen heeft over asbest neem dan contact met ons via asbest@rud-zeeland.nl.

Asbestklachten

Ook als u een klacht heeft over het door bedrijven verwijderen van asbest , kunt u dit doorgeven per telefoon via de milieuklachtenlijn (0118-412323) of online via het milieumeldingen formulier

Wij controleren of er toestemming (nodig) is. Is dit niet zo, dan treden we handhavend op.

Uitgelicht

Zoeken